1%logo
" Korrekt ingatlanközvetítés! "

Keresés sorszámra és kifejezésre

Részletes keresés

Település kereső:


Copyright ©2006-2012 1Ingatlaniroda
1Ingatlaniroda bemutatkozása, olvasnivaló


- Ingatlanforgalmazás napjainkban, bemutatkozás
- Hogyan vásároljunk ingatlant?
- Franchise - frencsájz az ingatlan szakmában
- Mennyit kereshet, ha csatlakozik az Otthon Centrumhoz?
- Újítsunk vagy ne újítsunk?
- Lakáshitel mindhalálig
- Mit érdemes tudni a foglalóról?
- Lakásvásárlás szingli módra
- A bíróság tisztességtelennek tartja a kizárólagos szerződést!
- Hogyan készítsük fel lakásunkat az eladásra?
- Mire figyeljünk, ha használt ingatlant veszünk?


Ingatlanforgalmazás napjainkban, bemutatkozás

Az 1Ingatlanirodát abból a célból hoztuk létre kollégáinkkal, hogy Székesfehérváron és környező településein egy olyan szolgáltatás értékét és megbízhatóságát hozzuk vissza a közéletbe, ami már-már megfakulni látszott. Az országos hálózattal rendelkező óriáscégek megjelenésével a székesfehérvári ingatlanpiac is gyökeresen megváltozott az elmúlt években. A budapesti múlttal és központtal rendelkező nagyvállalatok megpróbálták a fővárosihoz hasonló árakon értékesíteni szolgáltatásaikat, kisebb-nagyobb eredménnyel. Az azonban vitathatatlan tény, hogy az ingatlanirodák árai jelentősen megemelkedtek, már-már irreálisnak tűnő szintre.

Az 1Ingatlaniroda munkatársai remélik, hogy az emberek belátják, hogy nincs értelme több havi fizetésüket kifizetni egy olyan szolgáltatásért, amit -és erre itt vagyunk mi is bizonyítékként- törtrészéért is el lehet végezni ugyanazon a színvonalon.

Az 1Ingatlaniroda egy alaposan megfontolt üzleti terv alapján létrejött vállalkozás, ami megoldást kínál minden ingatlant eladni és vásárolni kívánó embernek, akinek számít a pénz. Sokszor találkozunk olyannal, hogy egy ( drága ) irodán keresztül piaci áron eladott ingatlan esetében a pénzből, ami az eladónak megmarad egy kisebb lakást tud csak piaci áron vásárolni. Ezért (is) jól gondoljuk meg mennyit vagyunk hajlandóak fizetni. Arra pedig kár számítani, hogy majd az irodák ráteszik a díjukat az árra, mert ezzel nem érünk el mást, csak túlárazzuk az ingatlanunkat, és könnyen lehet, hogy 3-5%-on az egész üzlet megbukik. Ez ugyanis egy 8 milliós ingatlan esetében már 240-400 ezer forintos árkülönbséget jelent!

Néhány pontban megpróbáljuk összefoglalni, hogy mit is kell tudnia mindenkinek aki ingatlant kíván eladni vagy vásárolni:
Sokan nem tudják, de nagyon fontos, hogy hol, melyik irodánál kezdjük el a keresést. Az ingatlanirodák ugyanis az irodában bemutatott ingatlanokra vonatkozóan aláíratnak az érdeklődőkkel egy ún.: közvetítési nyilatkozatot. Ennek lényege, hogy a vevőnek annál az ingatlanirodánál kell megvásárolnia az adott ingatlant, amelyiknél aláírta ezt a nyilatkozatot. Az ingatlant pedig azon az irodán keresztül tudjuk a legjobb áron megvásárolni, amelyik a legolcsóbban dolgozik.

Mindenképpen fotók alapján válasszunk ingatlant, mivel rengeteg időt spórolhatunk meg az ingatlan keresésben, ami az eladónak és a keresőnek is érdeke. Itt előnyt élveznek a rendszeresen és gyakran frissített weblappal rendelkező irodák, ahol fényképekkel, leírásokkal, alaprajzzal mutatják be ingatlanjaikat, mivel előre átnézhetjük az ajánlatukat.

Ajánlott olyan irodán át keresni az ingatlanunkat, ahol tapasztalt szakemberek személyesen mutatják be azokat. Ennek abban rejlik a jelentősége, hogy a helyszíni bemutatás során minden, a helyszínen felmerülő kérdésünkre, aggályunkra azonnali, szakértő választ kaphatunk. Ezen sokszor múlhat a jó döntés, ezért mindenképpen éljünk ezzel a lehetőséggel.

Magyarországon az emberek számára az elsődleges szempont az ingatlan vásárlásnál az ár. Azonban ezt is jól át kell gondolni, ugyanis több dolgot érdemes figyelembe venni. Van ugyebár az az ár, amit a vásárlás pillanatában fizetünk meg és van amit utána hosszú éveken, vagy akár évtizedeken át. A fenntartásra gondolok itt. Ajánlatos utána számolni, hogy adott esetben mennyivel kerül kevesebbe egy drágább ingatlan fenntartása (vagy fordítva). Amennyiben ugyanis hosszú távra vásároljuk, úgy nem mindegy, hogy havonta akár 10-20 ezer forinttal kevesebb pénzből kijövünk e, az ugyanis már éves szinten százezres tételt jelent, arról nem is beszélve, hogy ez esetleg hitelre vásárolt lakás esetében pont azt jelenti, hogy magasabb hiteltörlesztő részlettel, de alacsonyabb rezsivel drágább és jobb lakást tudunk vásárolni, mint mondjuk ha veszünk egy olcsóbb lakást, aminek drága a fenntartása és végeredményben anyagilag ugyanott vagyunk a végén, csak éppen rosszabb helyen...
Az ár természetesen szoros kapcsolatban áll a lakás többi fő jellemzőjével. Hogy mik is ezek:

Elhelyezkedés / minél közelebb a belvároshoz annál magasabb ár. Ingatlanunkon egyetlenegy dolog van, amit soha nem fogunk tudni megváltoztatni: a helye!

Állapot / Ugyan soha nem fizetik meg teljes mértékben a felújítást, de mindenképpen értéknövelő tényező.

Az ingatlan kora / Sajnos az ingatlan nem az a termék, aminek az idővel nőhet az értéke. Ajánlatos jól meggondolni a régi ingatlanok megvásárlását. Habár nagyon mutatósak a patinás, belvárosi téglaépületek, de bizony eljárt már felettük az idő és számos, sűrűn megjelenő műszaki problémával számolhatunk. A műszaki és szerkezeti felújítások pedig sokkal drágábbak mint az esztétikai javítások.

Többszintes épületnél befolyásolja az árat az emelet is. 3 szintes épületig ugyan nincs komoly jelentősége, viszont az 5 és 10 szintes épületek esetében már nem mindegy. A földszint és a legfelső emelet a legszerencsétlenebb ebből a szempontból. A legfelső szintnek ugyan számos előnye van (nem dübörögnek az ember feje felett, nem áztatják el a mosógéppel, nem átjáró szint), de hátránya is (rossz tetőszigetelésnél beázhat, nyáron melegebb, télen hidegebb lehet, és a víznyomással is lehetnek gondok). Mindent összevetve a legértékesebb szintek az 1-től a 3-ig.

Építőanyag / Magyarországon a favorit a tégla. Mind a lakásoknál, mind a házaknál ez a befutó. Számos egyéb technika létezik ugyan, de azok (egyelőre) nem annyira népszerűek. Társasház esetében nálunk 3 fő technika található meg: panel, csúsztatott beton(alagútzsalu, stb.) ez átmenet a tégla és a panel között, illetve a tégla. Értékük nagyjából ebben a sorrendben nő, habár érdemes figyelembe venni az épület szigetelését is, ami könnyen változtathat ezen a felálláson. Családi ház esetében már sokkal szélesebb skálával találkozhatunk. Vályog, tömésfal, vegyes falazat, kőfal, téglafal (azon belül is eléggé széles a kínálat...), és ott vannak az alternatív technológiák, aminek felsorolásába inkább bele sem kezdek, csak megemlítem a legelterjedtebbet: a könnyűszerkezetest, amin belül még számos alcsoportot találhatunk. Nagyon fontos éppen ezért is, hogy szakértő véleményét kikérjük ezekben a kérdésekben, mert rengeteget számítanak ezek a dolgok és nem feltétlenül tisztán fekete vagy fehér a helyzet. Teljesen más a megítélése adott esetben egy hegytetőn álló rendesen megépített vályogháznak mint mondjuk egy belvizes árokban épültnek. Adott módon és helyen megépített könnyűszerkezetes háznak semmilyen hátrányát nem lehet felfedezni egy ugyanott felépített téglaházzal szemben. Érdemes utánajárni az építés részleteinek, a fűtésnek, a szigetelésnek, a tetőszerkezetnek, burkolatoknak, alapozásnak, alagsornak, villamos és csőhálózatnak, funkcionalitásoknak, elrendezésnek, bővíthetőségnek, stb...

Amennyiben pedig építkezésre szánjuk el magunkat, akkor oda kell figyelni a telek méreteire, szélessége, hossza, az adott település építkezési szokásai meghatározzák a mi lehetőségeinket is. Figyeljünk oda továbbá a közművesítésre, illetve lehetőségeire, nagyon fontosak. Fontos továbbá az adott telek beépíthetősége, megközelíthetősége, fekvése, lejtése, környezete, illetve kilátása.

Urgás tartalomjegyzékhez >>>

Hogyan vásároljunk ingatlant?

Teljesen átalakultak az elmúlt években a lakásvásárlók ingatlankeresési szokásai.

Van-e még létjogosultságuk a hagyományos ingatlanirodáknak most, hogy minden hirdetést fel lehet tenni ingyenes portálokra, vásárlás előtt pedig lakások ezrei közül válogathatunk, szintén ingyen? A válasz nem olyan egyértelmű, mint gondolnánk.
Az online ingatlanoldalak több százezer hirdetést gyűjtenek össze, gyakorlatilag az összes meghirdetett lakás megtalálható a neten. Ezek a szájtok ráadásul ingyenesek, jól lehet keresni rajtuk, az ingatlanokhoz több képet is feltöltenek, a legszükségesebb adatokon túl minden információ megjelenik.

Egy nemrégiben közzétett femérés szerint a lakásvásárlás előtt állók 82,5 százaléka használja az újsághirdetéseket információszerzésre, az internet részesedése pedig 75,5 százalék. Az internetet választók 95 százaléka használja mind eladói, mind vásárlói oldalról a netet, ez az újsághirdetéseknél 89 százalék. Ez jelentheti azt is, hogy az interneten nagyobb eséllyel találnak egymásra a felek. Ha azt vizsgáljuk, hol keresnek lakásokat az érdeklődők, az internetes szájtok előnye egyértelmű. Az interneten a teljes adatbázist pár kattintással szűrhetjük az igényeinknek megfelelő paraméterekre. Ezek az ártól kezdve a méreten és a szobaszámon át egészen az ingatlantípusokig terjedhetnek. Olyan speciális szempontokat is megjelölhetünk, mint például lift, garázs, kert, panoráma. Az interneten az érdeklődők rövid idő alatt jóval nagyobb adatbázist tudnak áttekinteni, és ebből kiválasztani a megfelelő ingatlant. A netes hirdetések egy újabb, igen hatékony csatornát jelentenek a vevők eléréséhez.

Minél több hirdetést nézünk át, annál nagyobb piacismeretre tehetünk szert. Hasznos információt adhatnak például az adott környék ár- és kereslet-kínálati viszonyáról. Ezen kívül az ingatlanirodák hitel- és biztosítási ügyintézést, jogi tanácsadást is tudnak nyújtani.

Eladói oldalról sem egyszerű a kérdés. A közvetítő irodák komplett szolgáltatáscsomagot nyújtanak, az ingatlanközvetítői tevékenységnek csak egy része a marketing, a hirdetések kezelése. Ennél fontosabb az eladó képviselete a vásárló felé, vagy éppen fordítva. Az irodák hagyományos szolgáltatásaira, vagyis az igényfelmérésre, értékbecslésre, a potenciális vevők kiszűrésére és az ingatlan bemutatására továbbra is van igény.

A másik fontos kérdés a biztonság. Az ingatlanközvetítők munkatársai személyesen mérik fel az egyes ingatlanokat. Azt sem árt tudni, hogy nem mindenki jó szándékú, aki a hírdetésekre jelentkezik, és az irodák a komolytalan vevőket is ki tudják szűrni.


A hír forrása:
index.hu

Urgás tartalomjegyzékhez >>>

Franchise - frencsájz az ingatlan szakmában

Miután hasonlóan más szakmához úgymint a gyorséttermek, mosodák és péksüteményárusító bódék, stb. az ingatlanszakmában is lendületesen betört kishazánkba a csodaszer a Franchise. Immár több nagy irodahálózatunk az Otthon Centrum, a Remax és a Duna House is íly módon tör előre. Mielőtt az ember vérmérsékletének megfelelően hurrázni kezdene avagy a nemzethalál koporsójába ütött eme újabb szögön búsongana nézzük is meg mi is igazából a Franchise( avagy frencsájz).
A legkitűnőbb szakkönyv a hogyan építsünk fel egy frencsájz rendszert, könnyen, gyorsan témában Gerber: A vállalkozás mítosza című könyve, amit az interneten itt találhatsz. Gerber nem lacafacázik és kifejti minden jól működő frencsájz vállalkozás működésének alaptitkát:

" A "franchise játék" szabályai a következők:
1. A modell következetesen értéket nyújt vevőidnek, alkalmazottaidnak, szállítóidnak, hitelezőidnek, méghozzá várakozásukat meghaladó értéket.
2. A modellt olyan emberek működtetik, akik a még megengedhető legkisebb szaktudással rendelkeznek.
3. A modell a tökéletes rend példája.
4. A modellben végzendő munkák mindegyike műveleti leírásokban van rögzítve.
5. A modell garantáltan azonos szolgáltatást nyújt a vevőnek.
6. A modell egységes színkombinációt, munkaruha-viseletet, továbbá tipizált berendezést és felszerelést reprezentál."

Hm. Ez elgondolkodtató. Mondjuk ha bemegyünk, minden frencsájz alapmodelljébe egy Mekibe, mit fogsz látni: egységes dizájn, szép formaruhában minden más munkára szinte alkalmatlan nagyon fiatal (vagy nagyon idős) dolgozók pontosan szájbarágott szabályok alapján etetnek téged. Meg se próbálj ilyen bonyolult kérésekkel előállni: "Félbevágná ezt a hamburgert?" vagy "Uborka nélkül kérem a szendvicset!" Az egész rendszer csikorogva összeomlik. Ezek után el kell gondolkodni az ingatlanszakmában egy hasonló rendszeren.
Te szeretnéd, ha a te lakásodat, olyan emberek árulnák, akik a még megengedhető legkisebb szaktudással rendelkeznek? Még ha az irodában egységes színkombináció, munkaruha-viselet, továbbá tipizált berendezés és felszerelés található is. Belekell ebbe gondolni...
Nem véletlen, hogy a frencsájz láncok az olyan szakmákban terjedtek el, ahol kevés szakértelmet igénylő feladatok vannak (gyorséttermek, kiskereskedelem). Kétségtelen, hogy működnek frencsájz formában kórházak és ügyvédi irodák, de ezek valami felfoghatatlan(?) okból nem terjednek el.
A kérdésről még hosszan lehetne értekezni és sok embert vérig sérteni, de ez nem szándékom. Olvastam ugyanis egyik nagy láncunk frencsájz szerződését, és én is és az ügyvédem is majdnem hanyatt estünk. Így azt tudom tanácsolni, bármely nyájas olvasómnak aki komolyan eljátszik a gondolattal, hogy valamely nagy lánc tagjaként közvetít ingatlant: forduljon ügyvédjéhez (és orvosához)!
http://ingatlanangyal.freeblog.hu/ dr. Tóth András

Urgás tartalomjegyzékhez >>>

Mennyit kereshet, ha csatlakozik az Otthon Centrumhoz?

2007-es adatok..egy kis komolykodás

Az APEH 2007-ben 95milliárd forintot kaszírozott be, Ingatlan eladásból származó illetékként.

Tehát:
ha átlagban, 5% illetékkel számolunk (telkeknél 10%, lakó ingatlanoknál 4millióig 2%, fölötte 6%, cégként 2%..stb..stb) persze ez az átlag eléggé hasraütés szerű...de az olyan 1900milliárd forintnyi összingatlan értéket jelent. Ami nagyjából a magyarországon lévő ingatlanok összértékének(40.000milliárd) durván az 5%-a. Ergo: a jelenlegi lakások 5%-a évről évre eladásra kerül..

Ha az adatoknak lehet hinni, mármint annak, hogy az eladott lakások 35%a kerül ingatlanos kézbe, és az ingatlanadó miatt felmért, átlag ingatlan érték 10.millió forint, akkor kb 190ezer ingatlant adtak el múlt évben és ebből 66.500 ingatlan került ingatlanos kézbe.

Egy kis üröm az örömben: felmérések szerint, az ingatlanosok által forgalmazott ingatlanokat 70%ban a tulajdonos adja el, ergo 20ezer ingatlant értékesítettek ingatlanosok.

Mindenki számolja ki mekkora szeletett hasított ki a nagytortából!

De tovább mennék:

Az Othon Centrum 2006-os adatok szerint, mintegy 5000 ingatlant adott el 800 tanácsadóval, ami fluktuációt tekintve az adott évben, szerintem inkább 1500embert tesz ki. Mivel sokaknak bele törik a bicskájuk ebbe a szakmába.
Ez az 5000 értékesített ingatlan tanácsadókra levetítve, egy évben 3,33 tranzakciót takar, ami nagyjábó a 10millió forintos átlag ingatlanértékkel számolva, 33 millió Ft összértékű eladott ingatlant tesz ki.
Amiből ha az OC által előírt 5%-os közvetítői jutalékot nézzük az 1,650,00 magyar forintot takar cégesjutalékként.
Mivel szegény tanácsadó ebből csak a 25%-ot kapja meg, így könnyű fejszámolás után megálapíthatjuk hogy az átlag tanácsadó abban az évben 412,500 forintot keresett, ami egy hónapra lebontva 34.000 forint.

Kötekedőknek: ha nem 1500 alkalmazottal számolunk, hanem az OC által megadott 800 emberrel, ez az összeg akkor is maximum a duplája, azaz nagyjából 60.ezer forintos sikerdíj havonta.

Ennyit az álom szakmáról és arról, hogy mindenki szarrá fogja magát keresni, ha jelenleg magát piacvezetőnek kikiáltó Otthon centrum éltanácsadói, havonta a minimálbérnél kevesebb fizetésből járnak öltönyben nyakkendőben eladni a milliós értékű lakásokat.

Mindenki gondolja át, hogy érdemes havi 60 rongyért elkezdeni....
http://kicsinyalmanach.freeblog.hu/

Urgás tartalomjegyzékhez >>>

Újítsunk vagy ne újítsunk?

Sokakban merül fel a kérdés újítsuk-e fel a lakásunk eladás előtt vagy sem. Erre a kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni.
Az egyik kollégám mesélte a következő esetet: kihívták egy házhoz, hogy el akarják adni. Az ingatlannak több hibája is volt, többek közt lyukas volt az ereszcsatorna és ennek következtében csúnyán beázott az egyik fal. Megmondta, hogy ezt sürgősen ki kell javíttatni, a falat ki kell szárítani és újra festetni, és csak így szabad elkezdeni árulni. Az eladó jelöltek nem jelentkeztek többet, így aztán két hónap múlva felhívta őket. Azok elmondták: - Már nem akarjuk eladni a házat. Megcsináltattunk mindent és rájöttünk, hogy remek egy kis házunk van!

Szóval a felújítással a következő a baj:

* Nem tudjuk mik a jövendő vevők igényei és teljesen feleslegesen költünk, leverik a zöld csempét, mert kéket akarnak, megcserélik a fürdőt a konyhával, stb.
* Másrészt szinte biztos, hogy a felújítás költségét nem tudjuk teljesen érvényesíteni az árban. Ráadásul egy felújítás sok szaladgálást, időt és főként pénzt jelent.

Ugyanakkor egy nagy előnye van a felújított lakásoknak: sokkal egyszerűbb eladni. Sok befektető úgy próbál keresni, hogy erősen leromlott állapotú lakásokat vásárol, majd minimál felújítást végez (azaz mindenből a legolcsóbb, de jónak látszó dolgokat rak be: Praktikeres akciós csempe, szerelvény, legolcsóbb laminált padló, stb. Ha újonnan felújított lakást veszünk, nézzük meg mi van beépítve, ne mi legyünk a palimadarak.
Egy esetben nem szabad sajnálni a felújításra a pénzt, ha olyan hibája van az ingatlannak amivel senki sem veszi meg: Ilyen pl. a beázás, penészesedés. Ma már ez hatékonyan gyógyítható, de ennek ellenére csak hihetetlenül nyomott áron lehet eladni egy vizes, penészes lakást.
http://ingatlanangyal.freeblog.hu/ dr. Tóth András

Urgás tartalomjegyzékhez >>>

Lakáshitel mindhalálig


A napokban látott napvilágot a hír, miszerint már hazánkban is van lehetőség jelzáloghitelt 40 éves futamidőre felvenni. Korábban a bankok 20-25 évben szabták meg a határt, most a 30-35 éves korlát a legelterjedtebb, úgy tűnik azonban, hogy a futamidő kitolódásának végső határa még messzebb lehet.

A piac, illetve az ügyfelek számára elérhető ajánlatok változása felveti a kérdést: mennyit nyerhetünk a futamidő kitolásával, és meddig éri meg elnyújtani a törlesztést. Meghatározható egyáltalán, hogy mekkora valaki számára a futamidő optimális hossza? Ezeket a kérdésköröket járjuk végig alábbi összeállításunkban egy egyszerű példa segítségével.

Mennyit nyerhetünk a futamidő kitolásával?

A bankok tapasztalatai szerint az ügyfelek többsége egyértelműen a havi törlesztőrészlet nagysága alapján választ hitelt, ezt a döntő paramétert pedig természetes módon befolyásolja, hogy az adott hitelt, annak kamatait és járulékos költségeit mennyi idő alatt kell visszafizetni.

Az alábbi grafikon segítségével bemutatjuk, hogy egy 10 millió forintos svájci frank alapú hitel felvétele esetén a futamidő változásával hogyan alakul a havi törlesztőrészlet nagysága.

Jól látható, hogy míg az 5 évről 10 évre történő hosszabbítással 43%-os mértékben csökkenthetjük a törlesztőrészletet, addig a 30 és 35 éves futamidő között már csak 5%-os a havonta tapasztalható különbség. Ennek fényében érdemes elgondolkodni azon, megér-e plusz öt év törlesztést az, hogy a havi teher 56 716 forintról 53 636 forintra mérséklődik, ahogy az a 30 és 35 éves időtáv között történik.

Fontos látni, hogy ugyanazon hitelkonstrukció esetében az eltérő futamidők ugyanolyan teljes hiteldíj mutatóval (thm) párosulnak, ezt a döntést tehát nem a banki árazás szempontjából kell meghozni.

Mekkora törlesztőrészletet vállaljunk?

A fenti példánál maradva az első releváns tényező az adós vagy adóstársak havi jövedelmének nagysága. Tisztán fedezet alapú (jövedelemigazolás nélküli) hitelnél ezt nem elsősorban a bank, sokkal inkább a saját törlesztési képesség szempontjából kell megvizsgálni, azaz a ténylegesen befolyó jövedelemmel kell számolni.

Tegyük fel, hogy ez a tényleges nettó jövedelem havi 250 ezer forintot tesz ki. Ekkor abból kell kiindulni, hogy hüvelykujj-szabály szerint a jövedelem 30%-ánál nem érdemes magasabb havi törlesztési terhet vállalni, így esetünkben 75 ezer forint lehet a racionálisan vállalható törlesztőrészlet plafonja.

A grafikonra pillantva látható, hogy ez az érték a 17 éves futamidőnél adódik, érdemes azonban még egy kicsit továbbgondolni a helyzetet. A 30%-os szabály betartása ugyan önmagában is elég biztonságot nyújt, esetünkben azonban el kell dönteni, hogy a 15 vagy inkább a 20 éves futamidő irányába mozdulunk el. Mivel a hitel deviza alapú, fel kell készülnünk az esetleges forintgyengülésből adódó nehezebb periódusok átvészelésére, így ésszerűbb lehet a konzervatívabb, 20 éves, havi csaknem 69 ezer forintos törlesztéssel járó futamidőt választani.

A lehetőség már önmagában jó

A fenti példát továbbgondolva látható, hogy adódhatnak esetek, amikor célravezető lehet a futamidő kitolása. Ki kell emelni, hogy a hosszabb futamidő vállalása sokkal ésszerűbb lehet, mint a családi költségvetés túlfeszítése és az esetleges törlesztési nehézségek bekövetkezésekor történő refinanszírozás, így mindenképp pozitívan értékelendő, hogy új lehetőség nyílt meg a lakásvásárlók előtt. A futamidő felső plafonjának kitolódása mindazonáltal a fenti analógiát követve kiszélesíti a potenciális lakásvásárlók körét anélkül, hogy ésszerűtlen, túlzott terhek vállalására késztetné az adósokat.

Hangsúlyozzuk, hogy jelen összeállításunkban csak a lakáshitel-választás egyik jelentős tényezőjét vizsgáltuk meg, a végső döntés ennél jóval komplexebb, többdimenziós mérlegelést kíván meg.
Forrás: www.index.hu

Urgás tartalomjegyzékhez >>>

Mit érdemes tudni a foglalóról?

A foglaló az egyik szerződő fél által a másik szerződő fél részére a szerződés kötésekor átadott pénz vagy más dolog, amelyet a kötelezettségvállalás jeléül ad. Amennyiben a teljesítés a foglalót adó hibájából marad el, a foglalót elveszti, ha a teljesítés a foglalót kapó fél hibájából hiúsul meg, a kapott foglaló kétszeresét köteles visszafizetni. Egyéb esetben a foglaló a teljesítésbe beszámít vagy ha a teljesítés elmaradásában mindkét fél hibás, vagy egyik fél sem az, akkor a foglaló visszajár. Természetesen abban az esetben, amennyiben a foglaló nem pénz, hanem más értékes dolog, tárgy, abban az esetben a foglalót adó a teljes ellenértéket köteles kifizetni, a foglalót kapó pedig a foglalóként átvett tárgyat visszaadni.

Foglalót bármilyen típusú szerződésnél ki lehet kötni, de leggyakrabban az adásvételi szerződéseknél alkalmazzák. Ma már gazdálkodó szervezetek is kiköthetnek foglalót.

A foglalóval kapcsolatos megállapodásra a jogszabály nem ír elő írásbeli alakot, ezért foglalót a szerződéskötéskor ki lehet kötni szóban is vagy ráutaló magatartással, vagyis olyan magatartás tanúsításával, amelyből, mindkét fél ugyanarra a dologra gondol. Természetesen a szóbeli vagy ráutaló magatartással kikötött foglaló esetén egy későbbi vita során a bizonyítás sokkal nehezebb. Ilyen esetben a bíróság a szerződéskötés körülményeit tisztázza, meghallgatja a feleket és az esetleges tanúkat, és ezek alapján dönti el, hogy az átadott pénzösszeg foglalónak minősül-e.

Nagyon fontos, hogy mindkét szerződő fél tisztában legyen a foglalóra vonatkozó lényeges jogszabályi előírásokkal, vagyis tudja, hogy a foglaló kikötésével mit vállal.

A foglaló tárgyát a szerződés megkötésekor át kell adni. Nem elég tehát az olyan szerződési kikötés, hogy a foglaló átadása később, a szerződésben meghatározott napon vagy a szerződésben meghatározott feltételhez kötötten fog megtörténni. Amennyiben a foglaló átadása a szerződés kötésekor nem történt meg, a foglaló kikötése érvényesen nem történt meg. A foglaló kikényszerítésére ezért eredményesen per sem indítható.

A túlzott mértékű foglalót a bíróság mérsékelheti. A gyakorlatban a foglalót a szerződésben fizetendő ellenérték 10%-ában szokták meghatározni. Az, hogy milyen összegű foglaló minősülhet túlzottnak, nem lehet általánosságban meghatározni. Ilyen probléma felmerülésekor a bíróság a szerződéskötés minden elemét megvizsgálva dönti el a kérdést.

Üdvözlettel:
Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd
Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda
1088 Budapest, Puskin u. 19. I/2.
tel/fax: 06-1-266-6621
web: www.kocsis-iroda.hu
e-mail: info@kocsis-iroda.hu

Urgás tartalomjegyzékhez >>>
elaldó ingatlanok, lakás, ház, kert, telek, panel, tégla Lakásvásárlás szingli módra:

1. A szinglilakás legfontosabb része a nagyméretű franciaágy. Ennek jól kell elférnie.
2. A második legfontosabb helyiség a fürdőszoba. Ez legyen minél otthonosabb.
3. A konyha egyáltalán nem fontos, csak szép legyen. Elég egy szekrénybe elrejtett konyhapult.
4. Jó, ha sok fiatal lakik a házban. Ők nem olyan érzékenyek az esti ricsajra.
5. Legyen a környéken non-stop közért, mert sokszor csak éjjel ér haza.
6. Nem árt, ha az éjszakai buszmegálló a közelben található.
7. Bingó, ha az ablakból a jövendőbeli partner ablakára nyílik közvetlen rálátás.

Urgás tartalomjegyzékhez >>>
A bíróság tisztességtelennek tartja a minden esetre kikötött megbízási díjat (kizárólagos szerződés), amit sokan kérnek!

Tisztességtelen, s éppen ezért érvénytelen is, ha az ingatlanközvetítő kiköti: akkor is jár neki a megbízási díj, ha az eladó esetleg nem az ő közreműködésével értékesíti az ingatlanát.

Minderről már jogerős, precedensértékű ítélet is született a Pécsi Ítélőtáblán egy somogyi ügy kapcsán. Az egyik kaposvári ingatlanközvetítő cég ellen azért nyújtott be keresetet a Somogy Megyei Főügyészség, mert az a megbízási szerződésben kikötötte: az is eredményes közvetítésnek minősül, ha a szerződés hatálya alatt a megbízó vevőt talál ingatlanára, s azt értékesíti.

Vagyis: nemcsak akkor, ha az ingatlanközvetítő által kiközvetített vevő vásárolja meg, hanem akkor is, ha maga az eladó talál vevőt. A vita akkor pattant ki, amikor az ingatlanközvetítő beperelte egyik ügyfelét, mondván: fizessen ki neki 194 ezer forint megbízási díjat, mert - bár a lakást nem az iroda közvetítésével adta el - a megkötött "kizárólagos jogú ingatlan-közvetítési megbízás" alapján jár neki a pénz.

Az ügyfél ezt a visszájára fordította, s kérte: a bíróság állapítsa meg, hogy ezek a szerződési feltételek tisztességtelenek, s ezért érvénytelenek is. A bíróság szerint ez a kikötés valóban egyoldalú hátrányt jelent a megbízó számára, így sérti a jóhiszeműség követelményét. Az ingatlanközvetítő csak akkor tarthat igényt a megbízási díjra, ha az ingatlan eladása a közvetítői munka eredménye.

A per, bár egyetlen eset kapcsán indult, sokak szerint lavinát indíthat el, mert a bíróság ugyan csak az adott ingatlanközvetítő kapcsán mondott verdiktet, a többi irodát nem köti, de hivatkozási alap lehet: a precedensértékű ítéletre hivatkozva bárki sikerrel perelhet, akivel ilyen szerződést kötnek. Ez pedig nem kevés, hisz a legtöbb ingatlanközvetítő már igyekszik ilyen kizárólagos szigorú feltételeket szabó szerződéssel bebiztosítani magát.
Forrás:http://sonline.hu

Urgás tartalomjegyzékhez >>>
Hogyan készítsük fel lakásunkat az eladásra?

Mielőtt meghirdetnénk lakásunkat, tegyünk néhány apró előkészítő lépést, hogy az ingatlan jó benyomást keltsen az érdeklődőkben.
A legtöbb ingatlanközvetítő azt mondja, mindegy milyen állapotban mutatjuk meg eladó lakásunkat az érdeklődőknek, mert a vevők 99 százaléka úgyis kifesti és némileg átalakítja új otthonát. A vételről szóló döntés meghozatalában valóban ritkán játszanak szerepet a lakás jelenlegi, megváltoztatható elemei. Ennek ellenére most arra teszünk javaslatot, hogy érdemes rendet tenni és némiképp kiüríteni a lakást, mielőtt meghirdetnénk azt. Miért? Mert olyan teret kell teremtenünk, amelyben a legváltozatosabb életkorú és hátterű vevők is el tudják képzelni az életüket. Ezt pedig igen nehéz megtenniük, ha belépnek egy olyan lakásba, amely tele van a jelenlegi tulajdonos afrikai utazásából ottmaradt bivalykoponyákkal, esetleg családi fotókkal a gyermekek különböző korszakaiból, és az sem segít, ha a fürdőszoba rózsaszín csempéihez egy eladót ábrázoló egyedi freskó társul. Nem is beszélve a lakás tisztaságáról, a kacatok mennyiségéről. Racionális megfontolás is társul mindehhez: ha elhanyagolt lakást lát a vevőjelölt, arra gondol, ugyanilyen igénytelen a lakás szerkezete is. Belépő benyomások Kezdjük mindjárt a bejáratnál.

Az első benyomás mindig lényeges szerepet játszik a későbbiekben, és az egész látogatás hangulatát, mi több, végkicsengését meghatározhatja. Egy apróság máris jó hatást kelthet: ha elhasználódott a lábtörlő, cseréljük ki újra. A bejárat környékén legyen minden ragyogóan tiszta, ne vonja el a figyelmet semmilyen folt, karcolás vagy hiba. Ne legyenek zavaró tárgyak, kis szétszórt apróságok: az a legjobb, ha a vevő rögtön távolabb tekint, a lakás belseje felé, és nem vonja el semmi a figyelmét. Ha tehetjük, még a kabátokat, ruhadarabokat is tegyük el az előszobafogasról. A bejárati ajtó is sokatmondó, hiszen ha koszos, elkopott a fája, máris rossz benyomást kelt. Itt érdemes egy kicsit költeni, és átfesteni, picit felújítani, a különbség óriási lesz. Több hely, több fantázia Igyekezzünk minél kevesebb bútort, nagyméretű tárgyat meghagyni a nappaliban. Ez talán a legnehezebben teljesíthető tanács, mivel manapság a használt lakások eladása egy évig is elhúzódhat, és addig is lakni kell bennük. Ám az biztos, hogy a kevésbé bútorozott helyiségek több helyet hagynak a vásárlói fantáziának. Ugyanez igaz a gyűjteményekre, kiállított trófeákra, a már említett családi fotóra. Ezek elvonják a vásárló figyelmét. Ha tehetjük, a látogatás idejére vegyük le a famíliát ábrázoló festményt, fotót, később pedig visszatehetjük. Ehelyett igyekezzünk a figyelmet a nappali (általában a lakás fő helyisége) legvonzóbb tulajdonságaira irányítani. Ha például szép a kilátás, mindenképpen szabadítsuk fel az ablakhoz vezető rövid útvonalat, ha van egy szép bútorunk, akkor álljon az a középpontban. Néhány dekorációs tárgy maradhat. Fel a lámpával! A könyvespolc mindig kulturáltságot sugall, de ne tömjük plafonig könyvekkel. Igyekezzünk csak kisebb szobanövényeket meghagyni, mert a nagyra nőtt darabok csökkentik a teret, a lakás kisebbnek tűnik tőlük. Apró, de kihagyhatatlan trükk: minden redőnyt húzzunk fel, és kapcsoljuk fel a lámpákat is. Igen, az összest és fényes nappal is! Ugyanígy járnak el a profik is, amikor a lakberendezési magazinokba lakást fotóznak. Ettől sokkal szebbnek, tágasabbnak, tudatosabban elrendezettnek tűnik a lakásbelső, ráadásul nem maradnak árnyékos, sötét sarkok. Konyha: a lakás lelke A legtöbben magával a konyhával kezdik a nézelődést, sok család számára ez a legfontosabb helyiség. Ha cserét nem is javaslunk, de konyhabútor alapos tisztítását, rendrakást mindenképpen. Árához képest elképesztően hatásos a fogantyúk lecserélése. A használt vagy elmosogatott edények, kisgépek, nejlonzacskók szem elől eltüntetése itt is alapvető teendő. Még a hűtőre mágnesezett üzeneteket is vegyük le. A szemetes kosarat rejtsük el. Maradhat viszont néhány virág, antik holmi, terítő, friss gyümölcs, szakácskönyv, minden, ami a rendezettség érzetét kelti, és hangulatot varázsol a munkalapokra.
Forrás:http://hvg.hu

Urgás tartalomjegyzékhez >>>
Mire figyeljünk, ha használt ingatlant veszünk?

Az alapok
Használt lakások és társasházak esetén is kutassunk vizesedés jelei után az alapoknál. Gyakori látvány, hogy a ház alapja felől letöredezik a vakolat egy bizonyos magasságig, a lábazat és a fal pedig elszíneződik. Ez arra utal, hogy a területen megbúvó talajvíz áthatol az alapon, vagyis komoly szigetelési hiányosságra utal. Felsőbb szinteken ez a külső falról származó átázást is jelez. Ezt kijavítani, a hiba forrását megtalálni nem egyszerű, sok bontással jár és sok pénzbe kerül.

Mindig mérőszalaggal!
A lakásvásárló egyik legjobb barátja (a tulajdoni lap mellett) a mérőszalag, amelyet célszerű mindig magunkkal hordani. Gyakori ugyanis az adatok apró meghamisítása, kis füllentés, amelyet a centiméterek azonnal lelepleznek. Ilyen a játék a telek és a ház alapterületével. Ne elégedjünk meg a telek méretének "úgy 250 négyszögöl" jelzésű meghatározásával. Kérdezzünk rá a pontos adatra, számoljuk át négyzetméterre (1 négyszögöl = 3,6 négyzetméter), és mérjük le. Szintén érdemes megtudnunk, mennyi a nettó négyzetméter a lakáson belül, vagyis a falak által elfoglalt helyet levonva valójában mennyi helyünk marad bútorokat tologatni. Mérjünk felfelé is: nem mindegy ugyanis, mekkora a belmagasság. A minimálisan élvezhető lakószobai belmagasság 250 centiméter, a 190 centiméter alatti részek nem számítanak a hasznos alapterületbe (ez főként tetőterekben érdekes). Az ideális belmagasság 265 centiméter körüli vagy afölött, ha a kiszemelt ingatlan ennél alacsonyabb, alaposan fontoljuk meg a vételt. Ezen változtatni ugyanis csak átépítéssel lehet, és sokakat egy idő után "agyonnyom" a túl alacsony mennyezet. Nem is beszélve az ékes csillárok rajongóiról.

Kulcskérdés a használt lakások vétele előtt a felhasznált anyagok minősége.
Mindig tájékozódjunk alaposan, ha lehet, vegyük fel a kapcsolatot a kivitelezővel. Ilyenkor ugyanis nincsen olyan garancia és előzetes tájékoztatás, mint az új lakások beruházói esetén. Tudjuk meg, miből épült a ház, milyen szigeteléseket használtak, milyen a födém. Utóbbi például eldöntheti, építhetünk-e rá emeletet. Ha nagyon régi, ötven esztendősnél idősebb házat, lakást veszünk, jobb, ha a közeli felújítás szándékával tesszük. Még ha az ingatlan stabil, masszív is, számos olyan technológiát használtak abban az időben, amelyet ma már nem lehet reprodukálni. Egészen apró hibák, csövek cseréje például, komoly akadályokba ütközhet, mivel nem lehet fellelni a szükséges alkatrészeket, anyagokat.

Anyagban a hiba
Jelzés értékű, ha a látható anyagok, a parketta, padlólap, kő, csempe, ajtókeretek, lépcsők az olcsóbb kategóriát képviselik. Elképzelhető, hogy a nem látható részeken, a tetőtérben, a szigeteléseken is spórolt az egykori építtető. Azonban figyeljünk arra, hogy mindig az adott év vagy évtized színvonalához, divatjához képest ítélkezzünk.

Milyenek a szomszédok?
A használt lakások egyik legfontosabb előnye az új ingatlanokkal szemben, hogy megismerhető a szomszédság. Nincsenek üres lakások, gazzal benőtt, eladatlan telkek. Ne sajnáljuk rá az időt: ha komolyan megtetszik egy ház vagy lakás, kopogtassunk be a szomszédokhoz, kérdezgessük őket a házról. Egy időben azt is tesztelhetjük, nem keseríti-e meg valamelyik az életünket a jövőben.

Régebbi házak esetében nem lényegtelen, hogyan viszonyul a környék házaihoz a kinézett, jövendő otthon. Ha ugyanis a terület legdrágább luxusvilláját vesszük meg, számítani kell rá, hogy folyamatosan csökkenni fog az értéke, mivel lehúzzák a szomszédok. Drágábban adják viszont a viskókat is olyan utcákban, ahol csupa modern családi házat építettek az elmúlt években.
Forrás:http://hvg.hu

Urgás tartalomjegyzékhez >>>


[B] [M]
| Főoldal | Ingatlanok | Hitel |